lauantai 23. tammikuuta 2016

Frigiliana haltuun

Aloitan bloggariuraani kirjoittamalla alkuun hieman tietopainotteista tekstiä Frigilianasta. Haluan koota tärkeitä asioita yhteen myös mahdollisia vierailijoita varten, sillä itsekin olen saanut matkablogeista paljon hyödyllistä tietoa omille reissuillemme.


Frigiliana sijaitsee Malagan maakunnan itäosassa, (siis eri suuntaan Malagasta kuin suomalaisille  tutut Fuengirola ja Torremolinos) 59 kilometrin päässä Malagasta. Ajo-ohje Malagan lentokentältä Frigilianaan löytyy täältä. Taksikyyti kentältä Frigilianaan maksaa 60-65 euroa. Linja-autolla pääsee myös kentältä Nerjaan edullisesti. Sieltä taksi Frigilianaan on 10-15 euroa ja lisäksi Frigilianan ja Nerjan välillä kulkee bussilinja noin tunnin välein euron lippuhinnalla. Itse olemme kokeneet auton vuokraamisen niin käteväksi ja edulliseksi, ettemme ole julkisista kulkuneuvoista juuri (taksia lukuunottamatta) kokemusta saaneet.


Kylä jakautuu kahteen osaan, joista mielenkiintoisempi on ylempänä sijaitseva vanha historiallinen  Morisco-Mudéjarin kylänosa. Tätä halkoo Calle Real, kapea mutkitteleva pääkatu, jonka varrelta löytyy monia viehättäviä putiikkeja, kahviloita ja ruokapaikkoja. Autolla tuonne ei ole mitään asiaa kuin paikallisilla ajotaitureilla...Kävellen pääsee kätevästi puikkelehtimaan kujia ylös ja alas - tämän kylän katulabyrinttiin kannattaa eksyä :) Mukulakivikadut on koristeltu kauniiksi ja lain määräämä vuosittainen rakennusten kalkitus takaa sen, että talot hohtavat sinistä taivasta vasten. Frigiliana on voittanut ainakin kaksi kertaa Malagan maakunnan kaunein kylä -kilpailun ja kertaalleen 80-luvulla se on valittu myös Espanjan kauneimmaksi paikaksi.


Kujien lomassa aukeaa pieniä patioita ja aukioita, joista merkittävin on San Antonion kirkon aukio. Kirkon lisäksi nähtävyyksiä ovat ainakin Fuente vieja eli vanha suihkulähde, Santo Cristo de la Canan kappeli ja El Torreón, joista viimeksi mainittu on vanha vilja-aitta, jonka sisäpihalle pääsee kukkien reunustamaa holvikäytävää pitkin.

Hortoilu Frigilianan kujilla ottaa korkeuserojen vuoksi jalkoihin, mutta se ehdottomasti kannattaa! Reippaimpien kannattaa myös kiivetä ylös kylän kukkulan päälle, jossa sijaitsee vanhan maurilaisten linnan rauniot, joista tosin kovin paljon ei ole jäljellä. Näkymät ovat kuitenkin henkeäsalpaavat ja kirkkaalla kelillä voi nähdä Afrikan horisontissa. Historian ystävä voi myös yrittää bongata kylän 12 keraamista muistolaattaa, jotka kertovat maurien noususta ja heidän viimeisistä taisteluista alueella.


Frigiliana on loistokohde myös retkeilijöille. Eri mittaisia ja vaativuustasoltaan vaihtelevia vaellusreittejä löytyy useita ja niiden kuvaukset ja kartat löytyvät Frigiliana turisti-infosta. Tuolta löytyy myös paljon tietoa nähtävyyksistä. Alueella myös ratsastus on suosittua, joten ainutlaatuisia ratsastuspolkuja löytyy myös. Oman asuntomme käyttäjillä on mahdollisuus käyttää taloyhtiön uima-allasta, mutta Frigilianassa on myös hyvin hoidettu yleinen uima-allasalue virvokebaareineen (2e aikuiset, 1,5e lapset kesäkuu-syyskuu). Uimarantaan Nerjaan ajaan 10 minuutissa.

Paikalliset markkinat ovat torstaisin ja sunnuntaisin. Siellä myydään paikallisia tuotteita ja erikoisuuksia.

Tässä muutamia asioita mainitakseni :)  Onneksi pakkaset vihdoin lauhtuivat, niin ei tarvitse tekemisen puutteessa haikailla vain lämpöön, vaan voi esimerkiksi talviurheilla :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti