sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Retkikohteita Andalusiassa (vol 1)

Andalusian maakunnassa riittää mukavia retkikohteita. On monta upeaa historiaa ja todellista espanjalaisuutta uhkuvaa kaupunkia ja pieniä toinen toistaan viehättävämpiä kyliä kuten myös mahtavia rantoja surffareille ja Sierra Nevadan vuoriston laskettelurinteet skimbaajille. Sitten löytyvät nämä Costa del Solin suomalaisille tutut kohteet, jotka minulle ovat jääneet vieraiksi. Yksi loma ei riitä kuin johonkin näistä, mutta aina voi onneksi palata uudestaan ja seikkailla eri paikkoihin. Muutama suosikki on ehtinyt itselle syntyä ja tähän kokoan alkajaisiksi kolme tunnettua kohdetta, joista kaikista voisi tehdä omankin postauksenkin. Lisäksi kaikki nämä kohteet ovat otettavissa haltuun Frigilianan kämpältämme käsin. 
 1. Ronda
Ronda sijaitsee korkealla Serrania de Rondan vuoristossa ja sitä halkoo 120m syvä El Tajo -rotko. Ronda on kuuluisa rotkon lisäksi härkätaisteluareenastaan, joka on Espanjan vanhimpia. Itse olemme tehneet tänne kaksi kertaa retken Nerjasta käsin autolla. Varhaiselle lounaalle (ja lasten takia uinnille) olemme pysähtyneet Marbellassa ja siitä jatkaneet A-397 tietä Rondaan. Tie nousee kiemurrellen vuoristoa ja maisemat ovat päätä huimaavat. Noin puolivälistä näkee Gibraltarille asti. Rondassa olemme käyneet rotkon pohjalla, kulku sinne oli aika hankana rotkon seinämän sisässä kulkevia portaita pitkin. Härkäareena on näkemisen arvoinen ja kylässä on monta hyvää kahvi-ja ruokapaikkaa aivan rotkon reunallakin. Palasimme Frigilianaan suorinta tietä pitkin Malagan ohi ajaen. Tämän retken tekee yhdessä päivässäkin, mutta yömyöhään menee. 

  2. Malaga 

Malaga yllätti minut positiivisesti. Kaupungissa on hyvät shoppailumahdollisuudet. Kesäisin verholla katetun siistin kävelykadun varrelta löytyvät kätevästi peräjälkeen Massimo Dutti, Zara, Desigual, Bershka jne. Nähtävyyksistä tunnetuin lienee Picasson museo, Malagahan on Picasson synnyinkaupunki. Malagassa on myös kaksi linnoitusta, Alcazaba ja Gibralfaro, joita emme ole vielä käyneet katsastamassa. Sataman vieressä on iso maailmanpyörä, josta näkee kivasti koko kaupungin.
Malagaan hurauttaa autolla kämpältä alle tunnissa. Lisäksi jalkapallon ystävien on hyvä muistaa, että Malagan oma jalkapalloseura pelaa Espanjan pääsarja La Ligaa, joten hyvällä tuurilla tai tarkalla suunnitelmalla voi omaan lomaan osua myös Real Madridin tai FC Barcelonan peli!

  3. Gibraltar
Gibraltar jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä se on turha turistikohde. Meidän perhe piti kuitenkin Gibraltarista, joka on palanen Britanniaa Espanjassa. Alue on pieni, vain noin 6,5 neliökilometriä ja sitä hallitsee kauas näkyvä 426 m korkea Gibraltarvuori. Vuorella elää Euroopan ainoat villiapinat, Magotit, jotka ovatkin aika veijareita. Jäätelöt ja banaanit kannattaa syödä ennen vuorelle nousua :) Aluetta halkoo Main Street, joka onkin aivan englantilainen kauppoineen ja royal mail-postilaatikkoineen. Jätimme auton Espanjan puolelle La Lineaan ja kävelimme noin parin kilometrin matkan Gibraltarille, jonne joutuu kulkemaan lentokentän kiitotien poikki. Odotteluun meni noin puoli tuntia lentokoneen laskeutumisen takia (vuonna 2013 ei ollut passintarkastuksia). Lounastimme jossakin Main Streetin ravintolassa fish and chips -tyyppisesti. Vuoren huipulle kannattaa nousta köysirataa. Näkymät ovat aivan huikeat!
Gibraltarin retkeen menee koko päivä ja kannattaa selvittää ennen retkeä, mikä on kulloisenkin ajankohdan rajatarkastusmuodollisuuksien kesto. Jatkossa kirjoittelen ainakin Sevillasta, Cadizista, Granadasta, vuoristokyläkierroksesta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti