sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Appelsiineja, appelsiineja

Ei varmaan ole jäänyt epäselväksi, että rakastan sitruspuita! Joulukuussa ja tammikuussa appelsiinisato on Andalusiassa runsaimmillaan ja oranssina notkuvat puut kuuluvat jokaisen kaupungin ja kylän katukuvaan. Helppo ymmärtää, että Suomessakin parhaat appelsiinit nautitaan keskitalven paukkupakkasilla (nykyään ei kyllä juurikaan pauku..). Navelina-appelsiinit lienevät suosituimpia. Toki appelsiineja saa Espanjasta ympäri vuoden, mutta nämä kylien puut ovat selvästi talvilajikkeita :)

Espanja on maailman suurin sitrushedelmien viejämaa (n. 3.3 miljardia kiloa/v. v. 2006) ja Välimeren alueen suurin tuottajamaa. Suurimmat sadot kasvatetaan Valenciaa ympäröivillä alueilla. Ylläoleva kuva on omasta kylästämme (kuten ehkä tunnistittekin) ja alempi on El Torcalin kylästä. Ihan ylimmäinen on Alhambrasta Granadasta.

Jokaiseen (no lähes...) aamupalaamme Espanjassa kuuluu itsepuristettu appelsiinimehu ja lasten suurta juomaherkkua on seos, jossa on puolet appelsiinilimsaa ja puolet itsepuristettua mehua. Kämpille löysi tiensä myös tuo sitruunakyltti, jota olin haikaillut :)

Reipasta viikkoa kaikille! Viikon päästä on jo laskiainen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti