maanantai 6. maaliskuuta 2017

Retki pilven sisään - El Torcal

Kaikki retket ja reissut eivät aina mene ihan niin kuin suunniteltu ja El Torcalin retkellä ei mennyt. Tiesimme, että sään pitäisi olla täysin kirkas ja selkeä retkipäivänä, jotta tuolta erikoiselta kivimuodostuma-alueelta näkisi oikein kauas. Heh, valitsimme kyllä lähes aurinkoisen päivän, mutta emme riittävän - vuori jäi pilveen. Navigaattorin eksytettyä meidät paikalliselle lammasfarmille jouduimme palaamaan luonnonpuiston viereiseen Villanueva de la Concepciónin kylään kysymään ajo-ohjetta ja neuvoa-antavat paikalliset pyörittivät päätään; ei ollut hyvä päivä nousta vuorelle. No, olimme ajaneet vajaa puolitoista tuntia, joten päätimme nousta säätä uhmaten....Olimme myös unohtaneet edeltäneet Malagan seudun sateet, jotka lälläsivät alueen luontopolut. Kengät kuraantuivat oikein huolella. Maksimissaan 20 metrin näkyvyydestä huolimatta retki oli sangen mielenkiintoinen ja jopa hieman mystinen tunnelmaltaan ja aiomme uusia sen joskus kristallinkirkkaalla säällä.

El Torcalin luonnonpuisto on ilmeisesti vanhaa merenpohjaa ja aluetta hallitsevat valtavat liuskemaiset kalkkikivipaasit. Näiden välissä kulkee kolme merkattua luontopolkua, joista lyhyin ja helpoin on 1,5km ja vaikein 4,5km, joka nousee 1339m korkeuteen. Pilvisellä ja märällä kelillä lyhyinkin reitti oli extremeä...Mutta toisin on kuivalla ja kirkkaalla säällä. Helpompien reittien varrella on näköalatasanne "Las ventannillas", josta hyvällä kelillä näkyy alas Malagan laaksoon. Reittien lähtöpaikalla on kahvilaravintola, matkamuistomyymälä ja wc:t. Porukkaa riittää täällä ympäri vuoden säästä riippumatta! Törmäsimme reippaisiin espanjalaisiin kouluryhmiin ja kaikki lapset/teinit tervehtivät meitä kohteliaasti :)

Malagasta ajaa El Torcaliin noin puoli tuntia A45 tietä pohjoiseen. Alue lisättiin viime heinäkuussa Unescon maailmanperintölistalle. Suosittelen! Talviaikana kannattaa panostaa kunnon kenkiin ja lämpimään vaatetukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti