sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Rio chillar-joenpohjavaellus

Olimme onnistuneet kokonaista viisi vuotta väistelemään tätä retkeä, jonka monet tekevät ensimmäisellä Nerjan-reissullaan.

Rio Chillar on joskus muinoin ollut leveä joki, joka on suonut rehevyyttä ja viljavuutta Nerjan ympäristöön. Varsinaista mereen laskevaa leveää jokea ei enää ole, mutta vuorilla se yhä solisee ja virtaa - ja houkuttelee varsinkin kesäaikana päiväretkeilijöitä.

Jokivaelluksen alkuun pääsee pysäköimällä auton Nerjassa Calle Mirton varteen (muista valkoiset  parkkiruudut vain ilmaisia) tai hiekkakentälle. Kävele alas jokiuomaan sähkölaitoksen jäädessä vasemmalle puolellesi ja sitten moottoritiesillan alitse. Varaudu että parkkipaikalta on noin 1.5km kävely vesiosuuden alkuun ja kuumalla ilmalla sen on koko homman rankin juttu (paluumatkalla eritoten, lapsiperheille taksilla tuleminen mahdollisimman lähelle reitin alkua on yksi vaihtoehto tai että toinen aikuinen heittää autolla porukan odottelemaan). Itse vaellusosuudella on suojaisaa ja mukavaa. Polun alkuosan varrella roikkuu lenkkareita maamerkkinä. Joenuoma löytyy vuorenneinämien luota. Yleensä reitillä on useita muitakin vaeltajia, joita voi seurata. Viikonloppuisin voi olla jopa ruuhkaa sesonkiaikana.

Kulje pitkin aluksi kuivaa jokiuomaa, vesi lisääntyy vähitellen. Kohta kahlaat jo polvia myöten. Vaellukselle sopivat parhaiten lenkkarit ja shortsit, pohja on kivinen. Noin 3-4km kohdalla tulet upeille kanjoneille, joilla leveyttä on vain 1-2 metriä ja niiden jälkeen on pieni kirkas lammikko jossa voi pulahtaa ja puunvarsilla istuen voi syödä eväitä. Tästä olisi vielä muutaman kilometrin vaellus vesiputouksille. Kokonaisuudessaan matkaa tuolloin kertyy noin 15 kilometriä.

Reitti oli mieleenpainuva. Joen vesi on kristallinkirkasta ja jokiuomassa lentelee paljon perhosia. Oleanterit kukkivat upeasti. Retken pituuden voit päättää itse kääntymällä takaisin missä kohtaa tahansa, mutta kanjoneille ja lammelle asti ainakin kannattaa vaivautua. Kesäaika on parasta jokiretkiaikaa, talvella vedessä tarpojalle tulee vilu. Vettä, eväät ja pussi kännykälle/kameralle kannattaa pakata reppuun. Tämän retken putouksille asti uusimme varmasti joskus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti