tiistai 13. marraskuuta 2018

Muutama ajatus matkustamisesta ja reissuhaaveita

 Tietoisuus ihmisten toimien ja myös matkustamisen, eritoten lentojen, vaikutuksesta ympäristöön on saanut minutkin pohtimaan omaa matkustelua. Tänä vuonna lentomatkoja on tullut 4, joista yksi oli mannertenvälinen lento. Hiilijalanjälki tältä vuodelta on aika kookas. Espanjaan sen sijaan lensin vain kolmesti, mikä on tietoisesti ainakin yksi lento vähemmän kuin tavallisesti. Tosin osittain syynä on kämpän hyvä käyttöaste muuten eli joku muu on sinne kuitenkin lentänyt. Ja jos ei olisi lentänyt sinne, olisi ehkä matkustanut muualle.
Suomi on upea maa ja moni varmasti viihtyy täällä jopa poistumatta koskaan rajojen yli tai korkeintaan seilaa Tallinnaan tai Tukholmaan. Suomalaiselta on kuitenkin mahdoton vaatia kokonaan välttämään matkustamista. Pitkä pimeä syksy ja kylmä talvi on monelle kestettävissä aurinkoloman voimin. 
Paras olisi, kun lentäisin toiseen kotiin harvemmin ja pidemmäksi ajaksi kerrallaan. Katsotaan miten se onnistuu tulevana vuotena. Onneksi Malagan koneet ovat täynnä lähes aina ja lento on maltillinen reilu neljätuntinen. Vaikka lento saastuttaa, voin kuitenkin yrittää tsempata maanpinnalla ollessani, esimerkiksi pitää sisälämpötilaa alhaalla, kierrättää ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, vähentää lihansyöntiä. Kompromissien tekemistä ja oman toiminnan pohtimista siis luvassa. 
Sitten niistä suunnitelmista ja unelmista... Haaveissa on ensi vuonna käydä Marokon puolella, vihdoin päästä vuoristoon ja tutustua paremmin Granadaan ja ehkä Cordobaan ja tehdä ainakin joku vaellus. Jos Luoja suo, niin seuraava kaukomatka olisi Japaniin keväällä 2020, mistä esikoiseni on haaveillut vuosikaudet. Vähitellen  itseänikin on alkanut se kiinnostaa. Tuota lentoa joutuu kyllä sitten jotenkin kompensoimaan eli vähentämään päästöjä jossain toisessa asiassa. Valitsemalla kalliimpi suora lento välilaskujen sijaan olisi myös ihan merkittävä teko. 

Etelä-Euroopan lomaa pohtivalle vinkkinä, että keväällä ja ensi syksynä on Casa Limonerolla hyvin tilaa sille hieman pidemmällekin lomalle halutessaan ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti