maanantai 8. helmikuuta 2016

Talvinen päivä Frigilianassa

Älkää antako otsikon hämätä. Talvinen ei täällä tarkoita samaa kuin pimeä ja kylmä, vaikkakin talveen saattaa osua peräkkäin muutama sateinen ja tuulinen päivä. Meidän viikolle ei kyllä osunut yhtäkään ja päivällä auringossa saattoi olla lyhythihaisella. Illalla sitten tarvittiin toki lämmintä kerrosta ja lämpötila laski 10 asteen tuntumaan.

Ajetaanpa autolla moottoritieltä ja Nerjan liikenneympyrältä ylös Frigilianaan. Tie mutkittelee edestakaisin ja ajamme ohi söpön La Molinetan. Ikkunanpuitteet on juuri sivelty tuoreella turkoosilla ja niitä voi ihastella paitsi auton ikkunasta myös pienestä kuppilasta, joka levittäytyy ulos tien viereen.

Vielä vähän mutkittelua ylös ja alamme lähestyä Frigilianaa. Frigilianan liikennempyrästä kurvataan viimeisestä poistumasta alas kohti kylän vanhaa osaa. Kiinanruusut kukkivat talvellakin.

Kylän keskus on vanhan ja uuden kaupunginosan välinen alue, josta löytyy markkina-aukio, bussipysäkki, siistit vessat, hyvä leikkipuosto ja kahviloita ja ravintoloita. Näitä suosittelen joskus myöhemmin. En voi olla mainitsematta Alexis Churreria/Chocolatea, josta aamupäivisin voi ostaa perinteistä espanjalaista herkkua churroja (paksut munkkimaiset, rapeat tikut) joita dipataan paksuun suklaakastikemaiseen kaakaoon. Herkkua! Markkinoilla kannattaa pistäytyä (to ja su), monia perusjuttuja kuten hyviä sukkia saa todella edullisesti.

Sitten voikin jatkaa kulkua pitkin katuja ja kujia. Kaupunki heräilee verkkaisesti ja kaupat aukeavat kymmenen aikoihin. Kesällä liikkeet ovat auki yömyöhään (siesta noin 14-17) mutta talvella osa putiikeista sulkee siesta-aikaan eikä avaa ovia illaksi. Ketjuliikkeitä ei Frigilianasta löydy, vaan kirjava joukko keramiikka-, saippua-, taide, -sisustustavara-, vaate- ja elintarvikeputiikkeja. Pankkien takaa voi seurata infokylttiä kaupungin turisti-infoon, josta saa kaikkea mahdollista tietoa nähtävyyksistä ja alueen aktiviteeteista myös englanniksi.

Lounaalle voi pysähtyä vaikka tähän kirkkoaukion ravintolaan (ruoka oli todella hyvää) ja samalla voi käydä tutustumassa kirkkoon tai hiljentymässä siellä.

Todella kaunista on hämärän laskeutuessa kun vanhat katulamput syttyvät ja auringon viimeinen kajo siintää vuorien takana.

Seuraavalla kerralla voisin kutsua kurkkaamaan asuntoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti