torstai 26. heinäkuuta 2018

Kannattaako loma-asunto?

Välillä lienee hyödyllistä arvioida elämässä tehtyjen päätösten ja investointien järkevyyttä. Parasta toki on tehdä mahdollisimman hyvä harkinta ennen isoa päätöstä. Loma-asuntojen, niin kesämökkien kuin ulkomaan kiinteistöjen, omistukseen ja hallintaan voi liittyä ennakkoajatuksissa epärealistista romantiikkaa ja toisaalta voi ilmaantua ennalta-arvaamatonta rasitetta. Mökki/asunto vaatiikin kunnostusta, matka kauas voi tuntuakin liian pitkälle, mökki seisoo talvet tyhjillään, kutsumattomia vieraita tunkee kylään etc.

2,5 vuotta on toki lyhyt aika tehdä vielä lopullisia järkevyyslaskelmia, mutta välitilinpäätöstä voi hyvinkin. Tässä listaan positiivisia ja negatiivisia asioita ulkomaan asunnon omistamiseen liittyen meidän näkökulmastamme.

+ Käyttöaste on ollut kohtuullisen hyvä, asunnolla on vietetty tähän mennessä 25 lomaa, joista muutama 2 viikon mittainen.

+ Omaan taloudelliseen tilanteeseen sopiva asunto. Kustannukset pysyvät järkevinä eivätkä rasita liikaa. Alue suosittua ja hinnat nousussa.  

+ Sijainti hyvä, näkemistä ja tekemistä lähellä ja ajomatkan päässä ympäri vuoden. Lentokenttäetäisyys ei ole liian pitkä. Ei turistirysäpaikka, mutta nekin lähettyvillä halutessa. 

+ Lomalle lähtö on helppoa kun päivittäistavaroita, tekstiilit, kosmetiikka valmiina.

+ Toisen maan kulttuuri ja kieli tulee tutuksi ja läheiseksi, kun joutuu hoitamaan pakollisia asioita myös espanjan kielellä. Paikallisia ihmisiä tulee tutuksi. 

+ Kiireisen arjen keskellä ajatus pakopaikasta, jonne voi melko helposti häippäistä laskee stressitasoja. 

+ Tiedät minne lomalla tulet, mikä näkymä ja huoneiston taso. Hotelleissa petyimme useamman kerran, kun esimerkiksi merinäköala, josta maksettu olikin vain pikku läiskä. 
- Yllättäviä hoidettavia asioita voi ilmaantua (ja ilmaantuu!) ja koska asunto on oma, kukaan muu ei niitä järjestele.

- Vuokralaisten ollessa asunnolla on hienoinen jännitys, että kaikki menee hyvin. 

-Tasapainoilu vuokraamisen ja oman käytön kanssa.

- Asunto-osakeyhtiön "monikansallisuus" tuo omat haasteensa.

- Lomia ei voi määrättömästi suunnitella muualle, koska asunto vaatii huoltoa ja hoivaa eivätkä lomat ja rahat riitä kaikkeen...

- Lasten varttuessa ja puhumattakaan, jos heillä joskus perhettä, pitäisi olla isompi paikka tai toinen asunto vierestä. 

- Lentomatkailu ei ole ekologista, mutta epäilen että ilman asuntoa lentäisin jotakuinkin saman verran. 
Näkisin, että plussalla ollaan hyvinkin 😀 Suomi-kesämökit ovat ihania, mutta vanhempiemme mökit sijaitsevat  sen verran lähellä ja ovat  tarpeen tullen käytettävissä ettei mökki-investointi olisi ollut meidän tapauksessa ollenkaan järkevä. Suomessa sateinen kesä voi vähentää mökkeilyä, mutta Espanjassa on aina hyvä kesäkauden sää. Tosin tänä kesänä sää on ollut lähes tismalleen sama nyt heinäkuun ajan täällä ja Espanjassa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti