lauantai 6. elokuuta 2016

Satokauden leivontaa: vadelma-mokkapalakakku ja karviaispai

Blogin aihepiiristä tämän kerran poiketen nyt hieman makeaa asiaa. Ihan ehdoton Suomen (loppu)kesän huippujuttu ovat metsämarjat ja puutarhamarjat. Niitä ei saa Espanjasta - ainakaan itse poimittuna! Marjat inspiroivat leipomaan, varsinkin jos vieraita on tulossa. Tänä kesänä vadelmia ja mustikoita on ollut metsässä jokaiselle poimijalle. Ja kenelle eivät nämä kuninkaalliset marjat maistuisi?

Tässä kaksi ohjetta hieman erilaisille makunystyröille. Vadelma-mokkapalakakku on oma päähänpistoni ja maistuu ainakin lapsille ja teineille (testattu on, olisivat syöneet koko kakun...). Mokkapalaohje on bongattu Siirtolaisrouvana Baijerissa -blogista ja on oikein mehevä. Karviaispai kirpakampana on ehkä enemmän aikuiseen makuun. Ohje on Valion.

Vadelma-mokkapalakakku

Pohja

4 munaa
3dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta
2dl maitoa
200g marg./voita

Kuorrute

50g rasvaa
5rkl kahvia (vahvaa valmistettua suodatinkahvia)
300g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria

Täyte 4dl kermavaahtoa, johon hieman (2-3tl) sokeria.
Litra vadelmia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito sekoittaen. Lisää lopuksi sulatettu ja hieman jäähtynyt rasva. Paista leivinpaperin päällä uunipellillä 200 asteessa 15 minuuttia. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen kappaleeseen.

Valmista kuorrute lisäämällä sulatettuun rasvaan muut aineet ja sekoita kiiltäväksi.

Kokoa kakku vadille. Voit kostuttaa toisen levyn puolikkaan kahvilla. Laita päälle puolet kermavaahdosta ja marjoista. Laita päälle toinen mokkapalalevy ja levitä kuorrute sen päälle. Ei haittaa jos sitä valuu yli. Lisää vielä päälle loppu kermavaahto ja vadelmat.

Jos haluat pienemmän kakun, puolita ohje. Isosta kakusta riittää ainakin 15 hlö:lle.

Karviaispai

Pohja

75g marg./voita
2dl sokeria
1 muna
1dl maitoa
3dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte

5dl karviaisia
2dl vettä
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
3rkl maissijauhoja

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi ja sekoita hyvin joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito ja sekoita tasaiseksi.

Valmista täyte keittämällä kattilassa sekoiteut aineet noin 20 minuuttia.

Voitele korkeapohjainen vuoka (n.25cm halk) ja levitä taikina pohjalle ja reunoille. Itse tein pain leivinpaperilla vuorattuun irtopohkavuokaan. Lisää täyte ja paista 200 asteessa 30 minuuttia. Huomioi että matalareunaisesta vuokasta täyte voi kuohua yli. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti