lauantai 15. syyskuuta 2018

Ratissa Andalusiassa

Autoilu ulkomailla herättää monissa jännityksen (ellei jopa kauhun) ajatuksia: kaoottinen liikenne, hätävilkkujen kanssa ties minne risteykseen parkkeeratut pirssit ja nyrkkiä puivat kuskit. Naiselle rattiin tarttuminen voi tuntua ihan hurjalle. Tai ainakin oma näppituntuma on, että miehet lähinnä ajavat vuokra-autoja.   Tähän postauksen kokoan muutamia faktoja ja vinkkejä Andalusiassa autoilusta. Ensimmäinen niistä on se, että Andalusiassa autoilu on pääsääntöisesti oikein mukavaa! Joudun korostamaan nyt aluetta, koska esimerkiksi Valencian alueella autoilu on aivan toisenlaista ja todellakin hurjaa.

Olen itse autoillut paljon niin pikkukylissä kuin Malagassakin ja ihan mallikkaasti on sujunut yhtä parkkitalon tolppakosketusta lukuunottamatta. Ajaminen kannattaa ajoittaa ainakin kaupungeissa ruuhkahuippujen ulkopuolelle eli aamuisin 9-10 ja iltaisin 17-18 ovat ruuhkaisia. Parkkitalo kannattaa katsoa valmiiksi ennen kaupunkiretkeä ja ohjelmoida navigaattoriin. Isoissa kaupungeissa tienvarsipaikat voi unohtaa, ne ovat aina tupaten täynnä. Pikkukylissä asia on toisin ja esimerkiksi Frigilianassa parkkeerataan tienvarteen. Valkoinen viiva kertoo maksuttomasta pysäköinnistä, keltainen pysäköintikiellosta ja sininen maksullisesta pysäköinnistä. 
Tiet ja viitoitukset ovat hyvässä kunnossa, erityisesti moottoritiet. Navigointiin suosittelemme oman kokemuksen pohjalta Google mapsia, se vie luotettavimmin perille. Nopeusrajoituksia tulee noudattaa, peltipoliisitutkia on moottoriteillä jonkin verran ja lasku ylinopeudesta löytää Suomeen! (Jos saat laskun, maksamalla 2 viikossa saa sakon puoleen hintaan). Pitkillä automatkoilla pitää muistaa moottoriteiden tietullit (yleensä 5-7e/tulli). Tulleja ei ole välillä Málaga - Nerja ollenkaan, mutta Málaga - Gibraltar - välillä on muistaakseni kolme tullipistettä. Ne näkyvät Mapsissa. 
Moottoriteillä ajo on ollut mielestäni turvallista eikä yhtään Suomea kummoisempaa. Maisemareitti maantietä n-340 on sitten mutkittelevaa tietä varsinkin Nerjasta itään ja maisemat ovat hienot. 
Pikkukylissä kannattaa parkkeerata isojen läpikulkuteiden läheisyyteen eikä seikkailla kapeimmilla umpikujiksi päättyvillä teillä. Jalankulkijaa väistetään aina ja suojatien kohdalla autoilija on aina kärsivällinen Espanjassa, paljon tunnollisemmin kuin Suomessa. 
Lopuksi vuokraamosuositus. Jo parinkymmenen vuokrauskokemuksen perusteella lämmin suositus Malagacar.com - firmalle (ei ole mainos, en hyödy tästä). Kaikki sujuu hyvin, auto on upgradettu monesti ja otettuna full packagella on täysi vakuutusturva ja firma ei silloin pidätä luottokortilta mitään panttia. Viikkovuokra jää pikkuautolla sesonkinakin alle 200 euron (viimeksi 2 viikkoa oli 270e). Espanjassa parkkipaikkakolhut ovat niin yleisiä, että vakuutusturva on ehdoton. Muilla firmoilla kokemus ei ole ollut yhtä hyvä. 
Polttoaine on noin 20 snt/l edullisempaa kuin Suomessa. Nerjassa on Lidlin yläpuolella edullinen kylmäasema.

Turvallisia kilometrejä kaikille reissukuskeille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti